mksqen

Ирска во целост ќе престане да вложува во необновливи извори на енергија

Ирска во целост ќе престане да вложува во необновливи извори на енергија

Типографија

Енергетската политика на поголемиот дел од светот се повеќе се концентрира на обновливите извори на енергија, напуштајки ги фосилните горива. 

Овој чекор би требало позитивно да влијае на еко-составот на Земјата, намалувајќи ги ефектите од климатските промени и влијанието на индустриското производство на електричната енергија врз околината. 

Некои земји како Норвешка и Исланд веќе се на пат кон целосно напуштање на необновливите извори, но изгледа дека Ирска би можела да биде првата која во целост ќе ги елиминира на државно ниво. 

Имено, ирскиот парламент донесе одлука со која на државниот Фонд за стратешки инвестиции, што инаку располага со осум милијарди евра, му се забранува во иднина да вложува во која било индустрија поврзана со фосилни горива. 

Овој предлог треба да биде преточен во закан во текот на наредните неколку месеци, откако ќе го ревидира државниот одбор за финансии.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет