mksqen

Последни објави

Повик до граѓанските организации во Македонија

Објави

Центарот за еколошка демократија „Флорозон“ од Скопје и Организацијата на потрошувачи на Македонија“ од Скопје започнаа со реализацијата на проектот „Граѓаните активен партнер во реформите на политиките за вода“ финансиран од европската унија.

Главна цел на проектот е да придонесе кон подобрување на вклученоста на граѓанскиот сектор во креирање, спроведување и мониторинг на водните политики.

Доделени наградите за најдобрите фотографии на фотоконкурсот на Екологист.мк

Објави

Од пристинатите вкупно 86 фотографии во категориите Ѕид на срамот и Куќа на славните, евалуацискиот тим на Екологист.мк ги избра шесте добитниците на вредносни ваучери од 200 евра, по тројца од секоја категорија.

Јавен повик за ангажирање евалуатори

Објави

Центарот за еколошка демократија „Флорозон“ од Скопје во рамките на проектот „Развој на еколошкото истражувачко новинарство“ организира фото натпревар кој има за цел да ги прикаже добрите и лошите примери на еколошка пракса на граѓаните, компаниите и институциите. Фото натпреварот завршува на 25 мај, а доделувањето на наградите ќе биде извршено на завршната конференција која ќе се организира на 6 јуни 2017 година во Скопје.

Со цел компетентно и непристрасно оценување на поднесените фотографии од страна на учесниците, ЦЕД  ФЛОРОЗОН има потреба од ангажирање на три надворешни евалуатори со следниве кавлификации:

  • Да имаат претходно искуство во делот на граѓанското новинарство
  • Да имаат познавање од областа на животната средина
  • Да имаат искуство и познавање од областа на фотографијата
  • Да имаат искуство со евалуациони постапки и процедури

Периодот на агажирање на заинтересираните лица е вкупно  3 денови, а ангажманот е на доброволна (pro-bono) основа. Заинтересираните кандидати може формално да достават писмо на интерес на следната адреса Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  или лично на рака во просториите на горенаведениот проект, т.е. ул Васил Ѓоргов бр.11 прв кат, 1000 Скопје , најдоцна до 25 мај 2017 година.

Со почит

Тимот на Флорозон

Повик за доделување грантови на граѓански организации во рамки на проектот „Развој на еколошко истражувачко новинарство“

Објави

Повик за доделување грантови на граѓански организации во рамки на проектот „Развој на еколошко истражувачко новинарство“ финансиран од Европската Унија договор за грант број: ИПА/2015/370-710“

(Ре-објавено) Повик за доделување на грантови, тренинг и обуки

Објави

Организацијата ORCA (Република Србија), во име на конзорциумот сочинет од партнерските организации : АКТИВ (Косово),  ЦЕД Флорозон (Република Македонија), ЦЗИП (Црна Гора) и ИОП (Албанија), објавува:

Повик за доделување на грантови, тренинг и обуки за зајакнување на капацитетите за застапување за одржливо земјоделство во Западен Балкан.

Објавен е документот "Анализа на состојбите"

Објави

Како дел од работниот план на проектот "Развој на еколошко истражувачко новинарство" се објави документот "Анализа на состојбите" кој има за цел да даде осврт на општата состојба во областа на легислативата за животна средина, степенот на застапеност на еколошките теми и проблеми во медиумите и влијанието на лошиот менаџмент на животната средина врз маргинализираните групи.

Промовиран прирачникот за истражувачко новинарство

Објави

Во рамките на проектот "Развој на еколошко истражувачко новинарство" е промовиран прирачникот за истражувачко новинарство. Прирачникот има за цел да придонесе кон подобрување на начинот на комуникација помеѓу граѓанските организации и јавноста.

Промовиран прирачникот за развој на комуникациски вештини

Објави

Во рамките на проектот "Развој на еколошко истражувачко новинарство" е промовиран прирачникот за развој на комуникациски вештини. Прирачникот има за цел да придонесе кон подобрување на начинот на комуникација помеѓу граѓанските организации и јавноста.

Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.