mksqen
16
Вто, Јул
0 Нови / 7 дена

Собрани над 740 илјади евра парична помош за полавените

Собрани над 740 илјади евра парична помош за полавените

Типографија

До вчера Црвениот крст на Република Македонија во поплавените подрачја дистрибуирал 30.049 пакети со храна, 21.000 дневни оброци, 9.700 топли оброци, 2.792 конзервирана храна, 28.791 литри млеко, 15.422 литри јогурт, 6.204 пакети со хигиена, 1.098 бебешки пакети, 295 тони вода, 746 пакети пелени, 568 душеци, 4.400 кебиња, 600 килограми облека, 734 парчиња чизми, 341 литри дезинтал, градежни колички 98, лопати 126, 1.036 маски, а укажани се и 177 асистенции по прва помош од страна на екипите на Црвениот крст.

Како што информираат од Црвениот крст, поради постоење натамошен интерес за донирање во парични средства, како и за реализација на веќе најавени и потврдени донации од правни субјекти, акцијата ќе се продолжи за седум дена и ќе трае заклучно со 29 овој месец. По завршување на акцијата средствата ќе бидат префрлени линеарно на сметките на граѓаните погодени од поплавите.

Заинтересираните правни субјекти и граѓани и натаму можат да се вклучат со обезбедување парична помош.

Жиро сметка на Фонд на солидарност: 300000001327966

ДБ: 4030984271620 – Комерцијална банка.

Донирање на 100 денари со повик на телефоните: 075/070/077 143 400.

Досега се собрани 32.372.244 денари на сметката на Фондот на солидарност, додека на сметката од телефонските повици собрани се 13.186.000 денари.

Од Црвениот крст апелирааат во активностите за донирање хуманитарна помош да се следат инструкциите на надлежните институции и на Црвениот крст, со цел поефективно справување со последиците од природната катастрофа. Од утре помошта во материјални добра може да се предаде во магацините на Црвен крст на РМ во Момин Поток - Скопје од 8 до 18 часот.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Најпопуларни вести во категорија Скопје

This module can not work without the AcyMailing Component