mksqen

Иновативни методи за борба со сушите во Кенија

Иновативни методи за борба со сушите во Кенија

Типографија

Кенија може за една деценија да се спаси од уништувачките ефекти врз шумите, вели младиот кениски научник Ендру Муде. Тој добил награда за иновативниот метод што го пронашол, комбинирајќи нов начин на осигурување и и врвна технологија.

  • Сигурен сум дека со овие методи ќе се стави крај на намалувањето на бројноста на стадата, што предизвикува глад - изјавил Муде, економист во Интернационалниот институт за истражување на добитокот од Најроби, Кенија.

Во својата суштина методот на Муде, од кој досега корист имале над 16.000 семејства, е мошне едноставен. Тој развил осигурителна шема со која на сопствениците на добитокот им се исплаќа отштета кога ќе потфрлат дождовите, наместо кога ќе им угинат грлата. Се користи сателитска технологија со која се следи количеството дождови. Ако тоа е помало од просечното, отштетата се исплаќа веднаш, наместо да се чека, како последица на сушата, добитокот да изумира. Потоа сточарите може да ги искористат тие пари токму за да ги заштитат своите стада и да ги намалат последиците.

Се проценува дека има повеќе од 50 милиони сточари во Африка и многу од нив би можеле да имаат корист од овој метод.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет