mksqen

Пронајден нов материјал за складирање енергија

Пронајден нов материјал за складирање енергија

Типографија

Нов ефикасен материјал за складирање енергија бил пронајден од хемичарот Вилијам Дихтел и неговиот истражувачки тим од Северозападниот универзитет.

Се смета дека овој материјал може да помогне побрзо да се полнат батериите во електричните автомобили и тие да можат да поминат повеќе километри со едно полнење.

Електричните автомобили сега користат комбинација од батерии и суперкапацитатори за да ја обезбедат енергијата што им е потребна.

  • Нашиот материјал го спојува најдоброто од двете, способноста да се складира големо количество електрична енергија како батерија, и можноста таа брзо да се полни и празни како суперкапацитатор - вели Дихтел.

Тој и неговиот тим направиле комбинација од силен и тврд полимер кој имал голем број мали пори погодни за складирање енергија, со кондуктивен материјал.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет