mksqen

Реката Елва целосно заживеала откако се отстранила браната

Реката Елва целосно заживеала откако се отстранила браната

Типографија

Активистите за заштита на природата укажуваат дека најголемиот проект за отстранување брана од река во САД е успешен. Екосистемот на реката Елва во државата Вашингтон одлично се развива.

Последните следења покажале дека тој значително се вратил во првобитната состојба особено во долниот тек и во устието, каде што се создале поволни живеалишта за лососите, и нови генерации од овие риби се присутни во реката. Се подгреваат нажите дека опоравувањето на реката Елва ќе стане пример дека треба да се отстранат и други брани низ САД.

Демонтирањето на браната висока 64 метри почна во 2011 година и заврши во август 2014 година и тоа беше најголем таков проект во САД. Тоа е дел од поширока иницијатива да се отстранат застарените и непотребни брани и да им се овозможи на реките да си ја вратат својата природна состојба, што би донело голема корист за рибниот фонд и за целиот жив свет. И навистина, лососите се вратиле во Елва за само две години, откако ги немало речиси еден век. Но не само што се опоравил речниот екосистем, туку тоа имало позитивен ефект и врз океанот во делот каде што таа се влева во него. Состојбата со биодиверзитетот се подобрила на простор од дури 40 хектари во океанот.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет