mksqen

Блискиот исток „поцрне“ од жештина

Блискиот исток „поцрне“ од жештина

Типографија

Рекордно високи температури се регистрирани деновиве на Блискиот Исток, кој на метеоролпшките мапи е обележан со црна боја, со која се означуваат најжешките места на планетата.

Температурата во градот Кувајт достигнала 53 степени, 50 во Багдад, 46 во Ријад, 43 во Дубаи, и 40 во Техеран. Топлотниот бран се очекува да продолжи и во наредните денови и особено да ги погоди Ирак и Иран. Овие температури ги приближуваат големите градски центри во регионот до степенот веќе да немаат услови за живот. И минатогодишните истражувања сугерирале дека до 2100 година веќе ќе нема услови за живот на Блискиот Исток, освен во приморските градови на Персискиот залив. Како најнизок праг за кој се смета дека се губат условите за живот на луѓето, е температура од 76 степени.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет