mksqen

Од Кина во Холандија пренесени пар панди

Од Кина во Холандија пренесени пар панди

Типографија

Пар панди се пренесени од Кина во Холандија. Тие веќе се навикнуваат на новиот живот во Зоолошката градина.

Синг Ја и Ву Вен, се тригодишни панди од провинцијата Сечуан. Тие ќе бидат сместени во Зоолошката градина во Ренен, град со околу 20 илјади жители, кој се наоѓа во централна Холандија.

Со децении Кина на пријателските земји им ја подарува својата национална маскота во потегот наречен „панда дипломатија“.

Кина во последно време има позајмено панди на Зоолошки градини во комерцијални цели.

Околу 420 панди живеат во Зоолошките градини и резерватите, од кои повеќето се во Кина, а околу 1.864 живеат во дивина.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет