mksqen

Ѓубрето во Тел Авив се претвора во гориво

Ѓубрето во Тел Авив се претвора во гориво

Типографија

Жителите на Тел Авив ќе почнат да не чувствуваат вина за ѓубрето што го фрлаат. Во близина на градот има нова фабрика за собирање на отпад која го обработува  и го претвора во гориво кое го користи блиската фабрика.

Сопствениците велат дека тоа е најголемата фабрика од ваков вид во светот.

Во фабриката дневно се употребува околу 1.500 тони ѓубре дневно или околу половина од она што го произведуваат 1,5 милиони жители на Тел Авив и неговите предградија.

Терминалот за отпадот каде се произведува гориво чинел 110 милиони долари и е изграден од страна на конзорциум кој ги вклучува Израел, најголемиот производител на цемент Nesher, која е во сопственост на Clal индустрии, како и Veridis животна средина и органот за рециклирање во регионот.

- Ова е голем чекор за Израел кон подобра животна средина, и се надеваме дека во иднина ќе се изградат и други објекти - вели Дорон Сапир, првиот заменик-градоначалник на Тел Авив и претседател на центар за рециклирање во регионот.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет