mksqen

Осло времено забрани користење на дизел автомобили

Осло времено забрани користење на дизел автомобили

Типографија

Од утре во Осло ќе биде забрането движење на дизел автомобили во обид да се запре големото загадување на воздухот.

Оваа мерка предизвика повеќе реакции меѓу возачите, кои во претходните неколку години беа охрабрувани да купуваат токму автомобили со дизел мотори.

Забраната, која ќе важи за регионалнните патишта, но и за големите национални патишта, кои ја пресекуваат норвешката престолнина, ќе важи до четврток, кога се очекува подобрување на временските услови, соопшти општината на Осло.

Оние кои ќе ја прекршат оваа забрана ќе бидат казнети со 166 евра.

Првпат Осло воведува таква забрана, чиј принцип беше одобрен во февруари 2016 година од страна на мнозинството локални одборници, меѓу кои има лабуристите и екологисти.

Иако испуштаат помалку јаглерод диоксид, дизел моторите исфрлаат повеќе азотен диоксид.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет