mksqen

Швајцарците се против предлогот за забрзано откажување од нуклеарна енергија

Швајцарците се против предлогот за забрзано откажување од нуклеарна енергија

Типографија

Швајцарците на референдум го отфрлија предлог за забрзано откажување на државата од користење нуклеарна енергија.

Мнозинство гласаа против тој план. Според проекции на телевизијата СРФ, против таа иницијатива биле 55 отсто избирачи додека за неа гласале 45 отсто.

Според швајцарскиот систем за успех на референдумот беше потребно мнозинство кантони да гласаат за него, но и гласови од избирачите.

Планот за откажување од нуклеарна енергија промовиран од Зелената партија предвидуваше до 2029 година да биде затворена и последната од петте швајцарски нуклеарки кои моментно обезбедува 40 отсто од електричната енергија.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет