mksqen

Три ризици за човештвото: природни катастрофи, болести и обесшумување

Три ризици за човештвото: природни катастрофи, болести и обесшумување

Типографија

Кои се трите ризици за човештвото? На ова прашање се обидува да даде одговор Џејн Гудал, познат антрополог којa повеќе од 40 години го проучувалa социјалниот живот на шимпанзата и е автор на книгата "Причина за надеж".

Првиот ризик е тоа што луѓето ќе ги напуштат своите домови. Тоа е принудено напуштање на домовите поради зголемувањето на нивото на водата во океанот, но исто така и поради климатските промени што ќе биде проследено со зголемување на области на отпад. Во овој случај, Гудал предвидува дека првите кои се погодени се и земјите кои имаат ограничени ресурси за вода за пиење и за наводнување. Вистината е дека само во минатата година, 22 милиони луѓе беа принудени да ги напуштат своите домови и да се движат како резултат на природни катастрофи.

Вториот ризик се инфекциите кои ќе биде тешко да се контролираат. Според Гудал, во 2050 година на медицинската наука ќе и биде многу тешко да ги контролира инфекциите. Од 2013 година, Том Фриден Центарот за контрола и превенција на болести предупреди на потребата да се премине во пост антибиотик ера.

Третиот ризик е уништувањето на шумите коеќе има катастрофални последици. Во 2012 година една статија во Њујорк Тајмс, зборуваше за опасноста на планетата од неконтролирано сечење на шумите. Се смета дека ова ќе наштети не само на вегетацијата и животните поради уривање на нивното живеалиште, но исто така и на самиот човек.

  • Мајката природа е еластична, но времето е брзо и се приближува до моментот кога ќе ја изгуби способноста на саморегулација и регенерација - заклучува Џејн Гудал.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет