mksqen

Санирано свлечиштето во Студеничани

Санирано свлечиштето во Студеничани

Типографија

Заврши регулацијата на коритото на реката Мериз во централното подрачје на селото Студеничани при што се изградени потпорни ѕидови од двете страни на реката.

Санирано е и нестабилното свлечиште во горниот дел на селото со примена на најсовремени методи за стабилизација и заштита од свлекување.

Како што информираат од УСАИД Македонија и Милеуконтакт Македонија, проектот на УСАИД за Општински стратегии за климатски промени им помогна на граѓаните на Студеничани да станат поотпорни на климатските промени при соочување со појави како поплави, ерозија и лизгање на земјиштето, како и да се избегнат можни материјални штети и човечки загуби во иднина.

За овој пилот проект УСАИД донираше 82 илјади долари, а општината учествуваше со 20 илјади долари.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Скопје