mksqen
16
Вто, Јул
0 Нови / 7 дена

Џиновски балон од пластични ќеси ќе ја придружува иницијативата Книги за ѓубре

Џиновски балон од пластични ќеси ќе ја придружува иницијативата Книги за ѓубре

Типографија

In Love We Trash - огромен балон од користени пластични кеси ќе се надува пред Споменикот на советската армија на 22 април по повод петтото издание на иницијативата „Книги за ѓубре“.

Инсталацијата е дело на културно-истражувачкиот шпански тим Basurama чие творештво од отпадни материјали го покажува обемот и последиците од прекумерното производство и потрошувачка.

„Книги за ѓубре“ е традиционална иницијатива на фондациите Credo Bonum и издавачката Smart Books, која им нуди на посетителите бесплатни книги во замена на собрани пластични отпадоци.

Сликарките Марта и Моника од Basurama ќе дојдат во Софија, за да ја создадат инсталацијата, која ќе биде дел од целата турнеја на „Книги за ѓубре“ во 10 големи градови во Бугарија.

Скулптурата In Love We Trash веќе била прикажана во Кејптаун, Мадрид, Бостон, Бангкок, Истанбул и Сао Паоло, а имаат над 100 други проекти создадени од отпадни материјали.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Најпопуларни вести во категорија Балкан

This module can not work without the AcyMailing Component