mksqen

Српската стратегија за управување со отпад готова до 2018 година

Српската стратегија за управување со отпад готова до 2018 година

Типографија

Националната стратегија за управување со отпадот во Србија ќе биде готова до 2018 година.

Целта е до 2025 година во производството да се користи 60 отсто од преработениот отпад. Ова го изнесе Радмила Шеровиќ од Министерството за земјоделство и заштита на животната средина.

Според неа преработката на отпадот ја штити животната средина, го унапредува работењето на малите и средни претпијатија и отвора нови „зелени“ работни места.

Таа најави дека Министерството најдоцна до март 2017 година мора да направи измени на Стратегијата за заштита на животната средина.

  • Во Србија постојат десет санитарни депонии, а од тие депониите во Кикинда, Лесковац, Јагодина и Лапово се организирани по моделот на јавно-приватно партнерство - вели Шеровиќ.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан