mksqen

Автори: Чарлс Ајсленд, Бетси Ото и Ричард Вејт

Промените во климата ќе донесат помалку дожд и помали количества вода во региони каде што живеат многу луѓе и каде што се произведува голем дел од храната на планетата: во средните географски ширини на северната и на јужната хемисфера, вклучувајќи го југозападот на САД, Јужна Европа и делови од Блискиот Исток, Јужна Африка, Австралија и Чиле. Како што покажуваат сценаријата на Светскиот институт за ресурси, намаленото количество вода ќе биде забележливо во тие области веќе до 2020 година, за помалку од четири години, и ќе станува се` полошо до 2030 и до 2040 година.