mksqen
04
Саб, Дек
0 Нови / 7 дена

Карпош се сомнева дека загадувањето доаѓа од Косово

Карпош се сомнева дека загадувањето доаѓа од Косово

Типографија

По објавата на податоците од мерната станица во Карпош за енормно загадување во Општина Карпош и присуство на 1.218 ПМ10 честички во текот на викендот, повеќемина граѓани на социјалните мрежи посочуваа на можните загадувачи на територијата на Општина Карпош.

Според дојавите и снимки од жители на Карпош, во периодот кога имало најголемо загадување, од повисоките места во Карпош, кај манастирот Свети Пантелејмон, е забележан облак кој се движи долж течението на реката Лепенец кон Карпош.

Поточно, според нивните кажувања, најверојатно станува збор за ПМ честички кои се нуспроизвод од изработка на градежни материјали, а токму во тој дел кај Качанички пат се наоѓа најголемата цементарница на соседно Косово, но и други помали индустриски капацитети за произвидство на гипс и други градежни материјали.

Во секој случај, Општина Карпош очекува од надлежните државни инспекциски служби задолжени за заштита на човековата околина да го лоцираат најголемиот потенцијален загадувач и соодветно да реагираат, со цел да се спречат вакви испади.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Скопје