mksqen
27
Саб, Ное
0 Нови / 7 дена

ЕПС Дистрибуција ќе треба да плати казна за злоупотреба на монополот

ЕПС Дистрибуција ќе треба да плати казна за злоупотреба на монополот

Типографија

ЕПС Дистрибуција е обвинета за злоупотреба на својата доминантна позиција на српскиот пазар за дистрибуција на електрична енергија. Компанијата во државна сопственост мора да плати парична казна од 2,6 милиони евра.

Советот на Комисијата за заштита на конкуренцијата донесе одлука во која се наведува дека ЕПС Дистрибуција Белград е единствен оператор на српскиот пазар на дистрибуција на електрична енергија и ја злоупотребил својата доминантна позиција со примена на различни услови за еквивалентни трансакции со различни снабдувачи на електрична енергија. Како резултат на тоа, одредени комерцијални добавувачи се ставени во понеповолна положба од нивните конкуренти.

Од ЕПС ги негираат обвинувањата и велат дека ќе ја платат глобата.

ЕПС Дистрибуција е единствената компанија со лиценца за дистрибуција на електрична енергија и дистрибуција систем во Србија, која е природен монопол.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан