mksqen
20
Чет, Јан
0 Нови / 7 дена

Кинеското небо повторно ќе биде сино

Кинеското небо повторно ќе биде сино

Типографија

Премиерот на Кина Ли Кечијанг ветил дека небото над земјата повторно ќе биде сино и дека забрзано ќе се работи на намалување на загадувањето предизвикано од согорувањето на јаглен.

Ли, во неговиот говор на редовното годишно заседание на Секинескиот народен конгрес, рекол дека народот очајнички се надева на брз напредок кога е во прашање квалитетот на воздухот.

Тој не навел дека Владата има намера во наредната година да ја забрза работата на модернизацијата на термоелектраната на јаглен и дека приоритет на Кина е да постави обновливи извори на енергија.

Ли додал дека Кина има намера да ги засили напорите кога е во прашање борбата со емисијата на издувни гасови со тоа што старите возила ќе ги тргне од патиштата и ќе го поттикинува користењето автомобили кои се полнат од чисти извори на енергија.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет