mksqen
20
Пон, Сеп
0 Нови / 7 дена

Да се запре или не трговијата со слонова коска

Да се запре или не трговијата со слонова коска

Типографија

Африканските земји се поделени околу прашањето дали треба да се забрани трговијата со слонова коска, иако бројот на слонови на континентот драстично поадна поради криволов.

Намибија, Зимбабве и Јужна Африка разговараа околу правата за продажба на слонова коска, на конвенција посветена на меѓународната трговија со загрозени видови диви животни. Други триесетина земји, пак, се противат на таа иницијатива и бараат меѓународна забрана и уште поостри санкции за ловокрадците. Земјите што се залагаат за трговијата да остане дозволена велат дека бројот на слонови се уште е доволно голем и дека парите што ќе се заработат на овој начин ќе може да се вложат во мерки за заштита на видот.

Кина, која е најголем потрошувач на слонова коска во светот, најави дека ќе го затвори домашниот пазар.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Свет