mksqen
26
Сре, Јан
0 Нови / 7 дена

Општините ќе воведуваат енергетски ефикасни системи за осветлување

Општините ќе воведуваат енергетски ефикасни системи за осветлување

Типографија

Повеќе општини во Македонија на граѓаните ќе им понудат улично осветлување кое ќе биде со енергетски ефикасни системи.

Претставници од повеќе општини во Македонија, финансиски институции и приватни компании дебатираа на конференцијата „Улично осветлување-стекнати знаења и резултати“.

Конференцијата е во рамки на проектот „Улично осветлување-стекнати знаења и резултати“, кофинансиран од Програмата интелигентна енергија во Европа, а спроведуван од проектните партнери МАЦЕФ (Центар за енергетска ефикасност на Македонија)  и Град Скопје.

Скопскиот градоначалник Коце Трајановски истакна дека целта е на граѓаните да им се понуди улично осветлување со најнова технологија, помало загадување, енергетска ефикасност и користење помалку средства од општинските буџети.

Тој потсети дека пред околу две и пол  години го означиле почетокот на реализацијата на проектот „Улично осветлување – ЕПЦ“. Досега се одржале повеќе консултативни средби со институции, здруженија, општини, јавни претпријатија, фирми, финансиски институции кои работат со улично советлување и се согледала моменталната состојба со уличното осветлување, како потреби, законски норми, финансиска поддршка.

  • Анализите покажаа дека за реализација на овој тип договори потребно е континуирано усовршување на Законот за јавни набавки, првенствено врз база на искуствата на некои општини кои инвестираа во ваков тип проекти. Потребно е да се формираат и ЕСКО компании - велиТрајановски. 

Тој потенцира дека е потребна соработка меѓу општините, финансиските институции, агенциите и невладини организации за да се постигне успех.

Според професорот Константин Димитров од МАЦЕФ, целта е во Македонија да се поттикне законска одредба и формирање на ЕСКО компании (енергетски сервиси компании).

  • Дел од општините веќе ги имаат заменето светилките, а дел работат на своите програми за да го направат тоа. Некои ги поттикнуваме да почнат да размислуваат во таа насока. Се спроведува, се работи иако не секаде веднаш да одат со лед светилки, туку се купуваат системи кои се енергетски ефикасни и поевтини. Во Македонија е разбудена свеста - потенцира Димитров.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Македонија