mksqen
20
Пон, Сеп
0 Нови / 7 дена

Штетник ги уништува словенечките шуми

Штетник ги уништува словенечките шуми

Типографија

Два милиони кубни метри дрва ќе мора да се исечат во Словенија поради наезда на штетникот црн азиски дрваш, оценило министерството за земјоделство. Штетникот ги уништувал зимзелените дрвја и веќе нанел катастрофална штета, соопшти институцијата.

Ситуацијата со инсектот, кој се развива под кората на дрвјата, се` уште била под контрола, а овогодишната штета настанала поради ниските температури преддве години, кога шумите замрзнале. По топењето на мразот останале многу искршени дрвја и гранки, а тоа се погодни услови за развој на штетникот.

Словенија е една од најпошумените земји во ЕУ според површината под шуми по глава на жител. Речиси две третини од земјата се шумски простори, а повеќе од тој процент имаат само Финска и Шведска.

Министерот за земјоделство Дејан Жидан поради кризната ситуација оформил посебен тим од експерти што треба да се справи со проблемот.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан