mksqen
27
Чет, Јан
0 Нови / 7 дена

Енел ќе инвестира 200 милиони евра во дигитализацијата во Романија

Енел ќе инвестира 200 милиони евра во дигитализацијата во Романија

Типографија

Италијанската енергетска компанија Енел објави дека планира да инвестира 200 милиони евра во мрежата и опремата за дигитализација во Романија за периодот 2017-2019.

Енел објави дека ќе инвестира 4,7 милијарди евра во дигитализација на својата база на средства, операции и процеси, како и за подобрување на поврзувањето на своите операции во 30 земји низ целиот свет.

Романската филијала на компанијата произведува околу 500 мегавати на електрична енергија во земјата на годишно ниво. Енел има намера да спроведе паметни метри за околу 1,3 милиони електрични потрошувачи на енергија во Романија до 2019 година. Досега Енел има инсталирано 140.000 паметни метри во регионите на Банат, Доброгеа и Мунтенија Суд.

  • Оваа инвестиција ќе ни помогне да се постигне поголема ефикасност и одржување на чекор со технологијата. Ние ќе ја користиме најновата технологија - вели Франческо Стараче, главен извршен директор на Енел.

Енел работат во романскиот пазар од 2005 година, а во моментов опслужува вкупно 2,8 милиони потрошувачи, покривајќи околу една третина од пазарот на дистрибуција.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан