mksqen
27
Чет, Јан
0 Нови / 7 дена

Педесет зелени проекти во Романија добија 54 милиони евра

Педесет зелени проекти во Романија добија 54 милиони евра

Типографија

50 романски компании и невладини организации добија вкупно 54 милиони евра од приватно финансирање и норвешки грантови за развој на зелени проекти.

Во оваа фаза двете земји преговараат за нов договор за периодот до 2021 година.

Зелените технологии и еко-иновативните производи и проекти добиле 20 грантови. 16 проекти се финансирани да се одговори на прашања како што се отпадот, повторното користење, подобрување на енергетската ефикасност и користење обновливи извори на енергија во бизниси. Останатите 14 проекти се фокусирани на иновации и развој на претприемничкиот дух во зелената економија.

Проектите се извршени во периодот меѓу март 2013 година и април оваа година во рамките на програмата  „зелени иновации во индустријата во Романија“. За програмата се предвидени 54 милиони евра, од кои 28 милиони евра од приватно кофинансирање и 26 милиони евра од норвешки грантови.

Норвешка и Романија  преговараат за нов договор за финансирање на зелени проекти за периодот 2014-2021 година.BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Пријавете се преку нашата бесплатна е-мејл претплата на услуги за да добивате известувања кога ќе има нови информации.

Најпопуларни вести во категорија Балкан